Fritule - uštipci sa Jadranske obale

Recept 2001 - Fritule ili uštipci popularno su jelo ne samo zimi već i ljeti, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Svi imamo predodžbu o mirisu i okusu fritula i uštipaka u raznim kombinacijama dodataka; čokolada, čokoladni i voćni preljevi, šećer, cimet, grožđice, jabuke i drugi. Samo za ovu priliku dostojnu ovoga bloga otkrivamo vam jedan originalni recept sa štandova za pripremu fritula. Tijesto je spremno odmah za upotrebu. Prije početka valja pripremiti i provjeriti sve sastojke za ovaj posao koji se samo na prvi pogled čini teškim. Potrebno je pripremiti sljedeće: 500 grama mekog brašna, 125 grama šećera, prstohvat soli, 5 grama vanil šećera, 10 g praška za pecivo, mala žličica ruma, 300 grama kiselog vrhnja, 3 dcl gazirane mineralne vode, 4 dcl ulja za prženje. Također vam je potrebo i jedna čaša, dvije veće žlice, posuda za miješanje, kuhača, širi i što niži lonac za prženje ili friteza s mrežicom te posuda za odlaganje gotovih fritula.

Prvo lagano ali temeljito rukom izmiješajte brašno, šećer, sol, vanilija šećer i prašak za pecivo. Nakon toga poprskajte rumom i dodajte kiselo vrhnje, malo promiješajte pa zalite s oko 2,5 dcl gazirane vode. Miješajte kuhačom dok ne dobijete lijepu smjesu, ako vam se čini gusto dodajte i onih pola deci mineralne vode. Sve više trebalo bi vam biti rijetko i neupotrebljivo. Nakon što ste pripremili smjesu u jednu staklenu čašu stavite oko 2 dcl gazirane vode i dvije žlice kojima ćete tijesto spuštati u ulje. Ulje prethodno zagrijte jako ali snagu smanjite jer će u protivnom fritule prebrzo zagoriti i neće imati zlatnu boju. Još jedan savjet. Za dobar izgled fritula, uštipaka, tijesto jednom žlicom podižite iz posude, a drugom ga odgurnite u ulje sa što niže razine da ne dobijete „curke“. Tako će fritule poprimiti okrugli izgled. Po ovome receptu ispasti će vam od 40 – 60 fritula koje su i drugoga dana mekane i ukusne. Za dodatak koristite nešto po vlastitoj želji, mi najčešće sve zasipamo kristal šećerom pa i drugoga dana uživamo u ovim fritulama. Naravno, i u tijesto možete dodati svašta po želji, jabuke, grožđice, bobice suhe aronije, sireve i sl. / recept pripremio i provjerio: Nenad Šantalab /

1 komentar:

  1. İstrian motifli Woodcuts ahşap el emeği. Teklif Umag ve onun misafirler için geçerlidir. Eylem sezonu ve düzenli fiyat% 10 indirim sonuna kadar. Kargo Umag ücretsizdir. Ahşap benzersiz gravürler, nesneler, özellikle bu alanda Umag, Tenis, Istria eşsiz ve el yapımı. Biz İngilizce ve İtalyanca bilmektedir. 250 kuna, fiyat eylem € 30 yerel cep telefonu numarasından Siparişler 098 600 700 normal fiyat.

    OdgovoriIzbriši